ZF POSTAJE STVARNOST

Novi OpenAI GPT-4o donosi napredne funkcije u besplatnu verziju

Autor: Redakcija
event 20.05.2024.
Foto: Shutterstock

Najnovije izdanje ChatGPT-a najnaprednije je dosad, uključujući prirodan način razgovora, izražavanje emocija, pogled kroz kameru, rješavanje problema, pa čak i pjevanje!

OpenAI lansira novi model umjetne inteligencije GPT-4o, uz ažuriranja koja uključuju novu desktop uslugu i naprednijeg glasovnog asistenta. Glavna tehnološka direktorica, Mira Murati, predstavila je novi model kao korak naprijed u AI tehnologiji, donoseći brži i točniji GPT-4 korisnicima besplatne verzije. Među novostima su poboljšane jezične mogućnosti ChatGPT-a te mogućnost učitavanja slika, audio i tekstualnih dokumenata za analizu. Ove funkcije prije su bile dostupne samo pretplatnicima GPT Plus modela.

Događaj je uključivao demonstraciju novih glasovnih mogućnosti modela, gdje su istraživači razgovarali s AI glasovnim modelom koji je generirao priče za laku noć i rješavao matematičke jednadžbe. AI je također pokazao sposobnost prepoznavanja izraza lica i procjene emocija. U jednom trenutku, istraživač je zamolio AI model da procijeni njegovo raspoloženje na temelju izraza lica, a glasovni asistent je zaključio da izgleda „sretno i veselo s velikim osmijehom i možda čak tračkom uzbuđenja”.

Prema izvješću Bloomberga, OpenAI je blizu dogovora s Appleom za integraciju svojih generativnih AI značajki u operativni sustav iOS, čime bi nadogradio Siri asistenta. Apple pokušava usmjeriti resurse prema umjetnoj inteligenciji jer im nedostaje javno dostupni generativni AI proizvod sličan modelu Gemini koji nudi Google. Novi glasovni način rada pruža potencijalno naprednije značajke od onih koje pruža Siri.

Istovremeno, OpenAI se suočava s tužbama izdavača poput New York Timesa zbog navodnog kršenja autorskih prava, što bi moglo rezultirati milijardama dolara odštete. Novinske organizacije optužuju OpenAI da je ilegalno trenirao svoje AI modele na njihovim radovima bez naknade ili pristanka, dok OpenAI ističe mjere koje poduzima za sprječavanje zloupotrebe novih značajki.

Najava novog modela dolazi u vrijeme kada se industrija umjetne inteligencije suočava s pojačanom pažnjom regulatora i javnosti zbog zabrinutosti oko privatnosti i etike. OpenAI je naglasio svoju predanost odgovornom razvoju tehnologije, ističući da će nove značajke biti uvedene postupno kako bi se osiguralo njihovo sigurno korštenje i spriječila zloupotreba.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava