SURADNJA

Nokia sklopila novi ugovor o licencama za 5G sa Samsungom

Autor: Redakcija
event 23.01.2023.
Foto: Shutterstock

Nokia Oyj potpisala je novi višegodišnji ugovor o unakrsnom licenciranju patenata sa Samsung Electronicsom koji proizvođaču mobitela omogućuje korištenje Nokijine tehnologije u svojim proizvodima.

Sporazum je uslijedio nakon isteka prethodnog ugovora krajem 2022., a pokriva temeljne izume u 5G i drugim tehnologijama, rekla je finska tvrtka u priopćenju u ponedjeljak. Samsung će početi isplaćivati Nokiji za višegodišnje razdoblje od 1. siječnja 2023., kažu iz Nokije, ne otkrivajući daljnje pojedinosti ugovora, rekavši da su uvjeti povjerljivi.

Jenni Lukander, predsjednica Nokia Technologies, izjavila je: „Samsung je lider u industriji pametnih telefona i drago nam je što smo s njima sklopili prijateljski sporazum. Sporazum daje objema tvrtkama slobodu inovacija i odražava snagu Nokijinog portfelja patenata, desetljećima duga ulaganja u istraživanje i razvoj te doprinose mobilnim standardima i drugim tehnologijama.”

U Nokiji je licenciranje poraslo na važnosti u proteklih 10 godina, otkako je prestala proizvoditi telefone i usredotočila se na mrežnu opremu i intelektualno vlasništvo. I dalje se uvelike oslanja na tantijeme od svojih izuma koji se koriste na globalnom tržištu pametnih telefona, ali su se posljednjih godina počeli širiti na druge izvore prihoda od intelektualnog vlasništva, uključujući naplaćivanje uporabe njihovih inovacija proizvođačima automobila.

Nokijin portfelj patenata koji je vodeći u industriji izgrađen je na više od 130 milijardi eura uloženih u istraživanje i razvoj (R&D) od 2000. godine i sastoji se od oko 20.000 obitelji patenata, uključujući više od 4.500 grupa patenata koji ključni za 5G. Nokia svojim izumima doprinosi otvorenim standardima u zamjenu za pravo na njihovo licenciranje pod poštenim, razumnim i nediskriminirajućim (tzv. FRAND) uvjetima. Tvrtke smiju licencirati i koristiti ove tehnologije bez potrebe za vlastitim značajnim ulaganjima u standarde, potičući inovacije te razvoj novih proizvoda i usluga za potrošače.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava