5G U RH

Najbrža 5G mreža u Hrvatskoj do ljeta dostupna u cijeloj državi

Autor: Redakcija
event 29.04.2022.
Foto: Telemach

Nenad Šlibar, CTO u Telemachu, najavio je potpunu pokrivenost Republike Hrvatske mobilnom mrežom pete generacije do početka turističke sezone 2022.

U nepunih godinu dana Telemach Hrvatska istaknuo se kao lider na domaćem telekom tržištu. Rezultat je to velikih ulaganja matične United Grupe u infrastrukturu, mreže, bazne stanice, kao i u tehnologiju, usluge, ali i kompletnu transformaciju Telemacha, u što je do sada uloženo oko milijardu od planiranih 1,7 milijardi kuna ulaganja.

Govoreći o tome koliko je važno imati kvalitetnu i mobilnu i fiksnu telefonsku mrežu za N1 televiziju, glavni direktor za tehniku Šlibar kaže kako su danas standard postale 1GB mreže: „Telemach je u fiksnu infrastrukturu uložio velika sredstva i za 50-60 tisuća kućanstava osigurali smo 2GB brzinu. Ulaganja su velika. 1 GB je sada postao standard.”

O tome što brža i kvalitetnija mreža znači za korisnike, Šlibar navodi primjer streaming servisa koji se sada i s takvim brzinama mogu producirati na mobilnim uređajima i kaže kako su sada „sve vijesti dostupne na dlanu, gdje god da se korisnik nalazi”.

Iako implementacija nove generacije mobilne mreže obično traje nekoliko godina, Telemach je uz financijsku i stručnu pomoć United Grupe odlučio izvršiti cjelovitu modernizaciju mobilne mreže te istovremeno uvesti i 5G tehnologiju u manje od godinu dana na području cijele Hrvatske. Trenutačno je Telemachova 5G mreža dostupna u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru i brojnim manjim gradovima.

U planu nam je do početka turističke sezone pokriti cijelu Hrvatsku 5G signalom. Danas smo završili sve veće gradove, do kraja šestog mjeseca želimo imati 5G u cijeloj Hrvatskoj.

Podsjetimo da je Ookla, svjetski lider u testiranju i analizi interneta i tvrtka koja stoji iza Speedtesta, potvrdila da od svih mobilnih operatora u Hrvatskoj, Telemach postiže najveće 5G brzine downloada (preuzimanja) i uploada (prijenosa). Ovu rigoroznu analizu testiranja pokrenuli su potrošači u suradnji sa Speedtestom u prvom kvartalu 2022., a rezultati dokazuju da je vrijednost najnaprednijih tehnologija koje Telemach donosi na tržište itekako vidljiva.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava