DOGAĐAJ CONNECT 2023

Meta predstavila VR naočale Quest 3 i novi AI chatbot

Autor: Redakcija
event 29.09.2023.
Foto: Shutterstock

Uz nove naočale za virtualnu stvarnost prezentirana su i posljednja dostignuća u umjetnoj inteligenciji, uključujući AI generator slika za Instagram te niz AI botova za razmjenu poruka i društvene mreže.

Tijekom Metine “Connect 2023” konferencije, koja je započela 27. rujna, izvršni direktor Mark Zuckerberg najavio je niz usluga koje pokreće AI te otkrio Meta Quest 3 Virtual Reality (VR) headset. Prodavat će se u SAD-u po cijeni od 499,99 dolara za verziju od 128 GB odnosno 649,99 dolara za model s 512 GB memorije. Opremljen je Snapdragon XR2 Gen 2 čipsetom, obećavajući dvostruku veću procesorsku snagu GPU-a u usporedbi s prethodnikom.

Meta Quest 3 naočale mješovite stvarnosti uključuju dvije RGB kamere. Meta tvrdi da novi proizvod nudi deset puta veću rezoluciju od Questa 2 i dvostruko veću od Questa Pro u prolaznom načinu rada. Korisnici mogu koristiti uređaj da percipiraju svoju okolinu dok neprimjetno komuniciraju s virtualnim objektima u svom fizičkom okruženju. Osim toga, Quest 3 podržavat će Xbox Cloud Gaming i aplikacije Microsoft 365, pružajući korisnicima svestrani headset za zabavu i produktivnost.

Prednarudžbe za Meta Quest 3 već su otvorene u Sjedinjenim Državama, a uređaj će biti pušten u prodaju 10. listopada.

Meta je također surađivala s Ray-Banom na predstavljanju Ray-Ban Meta Smart Glasses. Ove pametne naočale imaju kameru od 12 MP koja može snimati slike i videozapise, uključujući live stream na Instagramu i Facebooku. Za pametne naočale Ray-Ban Meta moći ćete birati između dva dizajna, Wayfarer i Headliner, i bit će dostupne u 15 zemalja, uključujući Europu, Sjevernu Ameriku i Australiju, s početnim cijenama od 299 dolara.

Osim toga, tvrtka je predstavila vlastiti chatbot vođen umjetnom inteligencijom, Meta AI, koji će biti dostupan na aplikacijama kao što su Instagram, WhatsApp i Messenger. Kompanija ga u budućnosti planira integrirati u VR naočale Ray-Ban Meta i Quest 3 kako bi omogućila handsfree pozive i reprodukciju glazbe

Meta AI se oslanja na prilagođeni model izgrađen na jezičnom modelu Llama 2, Metinom najnovijem velikom jezičnom modelu (LLM). Kako bi aktivirali AI asistenta, korisnici jednostavno trebaju upisati „@MetaAI /imagine” prije unošenja opisnog tekstualnog upita. Primjerice, korisnik može zatražiti izradu određene naljepnice, a Meta AI će generirati digitalnu naljepnicu koja odgovara opisu unutar chata.

„Nije dizajniran samo da odgovara na pitanja”, kaže Zuckerberg, dodavši: „Riječ je o zabavi i o tome da vam pomogne da se povežete s ljudima oko vas.” Naglasio je da Meta želi da te tehnologije budu pristupačne svima.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava