5G MIJENJA NOGOMET

Igra će biti brža s manje ozljeda, a TV prijenosi puno zanimljiviji

Autor: Marina Šunjerga
event 17.05.2021.
Foto: Shutterstock

Konzultantska kuća Deloitte analizirala je sve prednosti koje 5G infrastruktura donosi u svijet nogometa. Čini se da ćemo kao gledatelji nogometa imati bolje prijenose s više detalja, daljnji razvoj VAR-a (video asistenta suđenja), ali i još bolji doživljaj na samim stadionima.

Deloitte tako navodi da bi već sada timovi trebali uzeti u obzir da 5G može biti sastavni dio budućnosti elitnog sporta, utječući na rezultate na terenu, operativne performanse, iskustvo navijača i, možda, financijske rezultate. 5G će kažu donijeti brojne evolucijske koristi u smislu nadogradnje, ali i revolucijske poput gledanja utakmica u virtualnoj stvarnosti ili upotrebu aplikacija proširene stvarnosti.

TV prijenosi s kadrovima iza kulisa

Za početak 5G omogućuje bežično povezivanje TV kamera. Veliki stadioni već imaju fiksne lokacije, opremljene svjetlovodnim vezama za TV kamere, ali 5G omogućuje snimateljskim ekipama da se kreću bez brige o duljini kabela. Emiteri širom svijeta, uključujući BT Sport i Fox Sports, već su koristili 5G za emitiranje i iskustva su pozitivna. Naime, 5G veza mogla bi omogućiti kamerama da prenose snimke iz svlačionica, više pristupa iza kulisa ili pružiti dodatne kutove gledanja.

Prelazak na 8K video

Vrlo velike brzine koje 5G može ponuditi također bi trebale olakšati prelazak na 8K pokrivenost utakmica. 8K video je u rezoluciji četiri puta veći od 4K, koji je pak četiri puta veći od Full HD-a. 8K TV uređaji već su od 2020. godine dostupni za oko 20 tisuća kuna. Jedan od aspekata 5G-a koji nije bio dostupan u prethodnim generacijama mobilne tehnologije je dijeljenje segmenata mreže za određene aplikacije, uz prilagođene ugovore o razini usluge. Konkretno, za TV prijenose uživo pouzdanost je najvažnija, a mobilni operator mogao bi ponuditi određeni ugovor za zajamčenu vezu uz dogovorenu razinu pouzdanosti. Sposobnost garancije kvalitete putem bežične veze mogla bi ukloniti potrebu za satelitskim kamionom za neke emisije.

Manje ozljeda igrača

Međutim 5G se može koristiti za više od snimanja i prijenosa utakmica i vjerojatno će biti sve važniji za trening. Video snimanje se koristi na treninzima, ali 5G može omogućiti kamerama da prenose slike na monitore s druge strane igrališta. Manchester City koristi dronove za prikaz igre iz zraka, ali iako dronovi mogu slati slike putem Wi-Fi-ja, 5G veze trebale bi biti pouzdanije i ponuditi bolji domet. Tijekom igre mogu se postaviti i kamere uz stazu za praćenje kretanja pojedinog igrača, a da igrači ne moraju nositi GPS tragače. To će olakšati i ubrzati igru jer ti uređaji mogu biti veliki, a i prikupljaju tek ograničeni skup podataka vezanih uz kretanje. Kamere na glavnom terenu mogu također omogućiti prikupljanje dodatnih podataka, poput orijentacije igrača tijekom igre. 5G bi se mogao koristiti za prikupljanje podataka u stvarnom vremenu s više senzora na uređaju za mjerenje niza vitalnih znakova igrača. Ti bi se podaci mogli koristiti za informaciju kada igrača izvaditi iz igre, kako bi se spriječile ozljede.

Održavanje travnjaka i brža dostava hrane i pića

5G također omogućuje daleko više veza na određenom području: do milijun veza po kvadratnom kilometru, nasuprot maksimalnih 100.000 za 4G. To bi se moglo koristiti za povezivanje svakog sjedala na stadionu i time ubrzati dostavu hrane i pića gledateljima. Prodavači hrane ili suvenira danas koriste 4G koji nije pouzdan kada je stadion pun, no 5G može omogućiti da se dio širine pojasa posveti jedinstvenom procesu autorizacije plaćanja karticom u roku od nekoliko sekundi.
Tu mogućnosti uporabe na stadionima ne prestaju. Primjerice strojevima za košnju travnjaka moglo bi se upravljati daljinski, a trava na terenu mogla bi se rezati na istu dužinu kao i teren za sljedeći meč u gostima što izjednačava uvjete igre na uzvratnim utakmicama. Prskalice se također mogu kontrolirati s većom preciznošću, sa svakom mlaznicom,a dobro zalijevani teren pogoduje bržem dodavanju i bržem tempu nogometa.

Virtualna stvarnost na stadionima

5G također može poboljšati iskustvo nogometnih fanova. Popularna pogodnost vjerojatno će biti mogućnost slanja više fotografija i više videozapisa tijekom gledanja igre. Tu su i aplikacije virtualne stvarnosti, koje bi doduše ipak mogle biti manje popularne za gledatelje koji imaju priliku gledati igrače na terenu ispred sebe, ali bit će vjerojatno zanimljive za one u udaljenim redovima stadiona.

Zaključno možemo reci da je studija Deloitta pokazala da primjena 5G tehnologija otvara brojne mogućnosti za nogomet te da bi momčadima mogla donijeti i konkurentsku prednost pa je stoga dobro obratiti pažnju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava