NOVOST U INDUSTRIJI

Huawei lansirao prvo 5G rješenje za pozicioniranje u zatvorenom prostoru

Autor: Redakcija
event 03.05.2022.
Foto: Shutterstock

Na ovogodišnjem Global Analyst Summitu, koji se održao 28. travnja u Shenzhenu, Huawei je plasirao svoje komercijalno 5G rješenje za pozicioniranje u zatvorenom prostoru. Ovo je prvi put da je industrija ponudila rješenje za 5G toB.

Pozicioniranje koje nudi ovo rješenje precizno je do 1-3 m@90%, što olakšava pozicioniranje bez odašiljača čak i u kompliciranijim slučajevima unutarnje uporabe, uz podršku otvorenog standardnog sučelja za industrijske aplikacije. To omogućuje poduzećima da implementiraju pouzdano, sigurno i diferencirano pozicioniranje 5G s kraja na kraj (E2E) u svojim kampusima, dajući novi poticaj daljnjoj digitalizaciji industrije.

5G pozicioniranje uvedeno je u 16. izdanju 3GPP-a, s projektiranom točnošću od 3 m@80% u zatvorenom prostoru. Predsjednik Huaweijeve linije proizvoda DIS, Marvin Chen, rekao je da je Huawei verificirao pozicioniranje 5G-a u zatvorenim prostorima u mnogim industrijama; poput proizvodnje, skladištenja i prijevoza. Verifikacija je pokazala da je točnost pozicioniranja dosegla 1-3 m@90% u okruženjima optičke vidljivosti (tzv. LOS) u zatvorenom prostoru. Nadmašujući zahtjeve 3GPP-a, tako visoka razina točnosti i pouzdanosti pozicioniranja omogućuje većini poslovnih aplikacija da adekvatno lociraju osoblje, opremu i materijale. „3GPP sada radi na povećanju točnosti unutar jednog metra kako bi ispunio zahtjeve za pozicioniranje veće preciznosti u različitim industrijama”, dodao je Chen.

Huaweijevo 5G unutarnje pozicioniranje podijeljeno je između modula LampSite Enterprise Edition (EE) i lokalne usluge lokacije (LCS). Podržava otvoreno standardno sučelje s platformama i aplikacijama trećih strana kojima su potrebne informacije o lokaciji. Koristi uzlaznu vremensku razliku dolaska (UTDOA) i tehnologije jačine polja temeljene na otiscima prstiju kako bi se omogućilo pozicioniranje u zatvorenom prostoru u okruženjima optičke vidljivosti (LOS) kao i nedostatka iste (NLOS).

Što je još važnije, Huawei je u svoje 5G rješenje za unutarnje pozicioniranje ugradio dvije nove značajke: radio simultanu lokalizaciju i mapiranje (Radio SLAM) te algoritam iteracije velikih podataka u klasteru baziran na umjetnoj inteligenciji. Automatiziranje generiranja baze otisaka prstiju i korekcija razlika u vremenu dolaska signala bez UTDOA odašiljača dvije su značajke koje dodaju dodatnu pogodnost za brzo dovršavanje prikupljanja otisaka prstiju i pozicioniranje odašiljača.

Huke Hu, potpredsjednik linije proizvoda Huawei Cloud Core Network, prokomentirao je Huaweijevu moć u pozicioniranju 5G:

Naše rješenje zadovoljava najnovije potrebe za prilagodljivošću scenarijima, otvorenošću platforme i pouzdanošću usluga u poduzećima. Zbog fleksibilne prilagodbe scenariju, pozicioniranje se može implementirati lokalno u raznim kampusima kako bi se podržali diferencirani zahtjevi usluga. Uz otvoreno standardno sučelje, platforme za pozicioniranje u različitim industrijama mogu fleksibilno koristiti naše mogućnosti pozicioniranja. To će biti ključ za visoku dostupnost 5G pozicioniranja u zatvorenom prostoru.

Kombiniranje više usluga iz područja informacijskih i operativnih tehnologija (IT i OT) u jednu 5G mrežu pokazalo se iznimno vrijednim u transformaciji industrija s digitalnim pristupima. Dosad se ova praksa uvelike provodila u mnogim zemljama. Pozicioniranje i komunikacija preko jedne mreže uštedjet će ulaganja te pojednostaviti rad i održavanje. Vjeruje se da će komercijalno dostupno pozicioniranje E2E 5G i razvoj tog ekosustava pružiti više mogućnosti i aplikacija koje će poslužiti industrijskim vertikalama.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava