Hrvatski Telekom postavlja privatnu 5G mrežu na zagrebačkom fakultetu

Autor: Redakcija
event 13.03.2023.
Foto: Shutterstock

Operator Hrvatski Telekom i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) potpisali su ugovor o izgradnji privatne 5G kampus mreže u istraživačko-razvojnom laboratoriju FSB-a.

Privatna 5G Campus mreža na FSB-u koristit će se za laboratorijske i auditorne vježbe te za izradu završnih, diplomskih, specijalističkih i doktorskih radova. Jedno od područja primjene 5G mreže je i u Industriji 4.0, stoga će Hrvatski Telekom u istom laboratoriju postaviti i sustav upravljanja proizvodnjom (MES) primjenjiv za digitalizaciju strojeva svih tehnoloških generacija te digitalizaciju procesa proizvodnje.

„5G tehnologija je neizostavan dio svakog modernog sustava te je, zbog svoje široke primjenjivosti, postala preduvjet za razvoj pametnih industrija i gradova. Hrvatski Telekom u nastojanju da modernizira i digitalizira proizvodne procese hrvatskih tvrtki vidi potencijal Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao centra znanja i ključnog znanstvenog sudionika Industrije 4.0. Uspostavljanjem privatne 5G Campus mreže i praktičnom primjenom rješenja Pametne tvornice u sklopu Smart Factory labosa mladi inženjeri moći će svoje ideje, radove i nova tehnološka rješenja testirati na suvremenoj 5G tehnologiji. Vjerujemo da je upravo suradnja akademske i poslovne zajednice ključ daljnjeg napretka i podizanja konkurentnosti kompletne hrvatske industrije”, rekla je Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

„Fakultet intenzivno radi na jačanju partnerstava s inovativnim hrvatskim tvrtkama kroz obostrani transfer tehnologije i znanja, a sve kako bismo naposljetku pripremili buduće inženjere za suvremeno tržište rada, odnosno rad s modernim tehnologijama i modernim poslodavcima. U tom kontekstu posebno se ističe uloga FSB-a u svjetlu Industrije 4.0 i pametnih tvornica. Partnerskim ugovorom s Hrvatskim Telekomom Fakultet dobiva na raspolaganje privatnu komunikacijsku mrežu putem tehnologija 4G i 5G koja će biti instalirana u novoosnovanom Campus Network istraživačko-razvojnom laboratoriju te priliku za intenziviranje poslovne i razvojne suradnje. Ustupanje opreme omogućit će istraživačima i studentima rad na najmodernijim komunikacijskim tehnologijama. Sve navedeno znatno jača kapacitete naših laboratorija u području istraživanja, razvoja i inovacija, a samim time doprinosi unapređenju nastave na svim razinama studija Fakulteta. Na kraju, rezultati ovih istraživanja su doktorske disertacije te znanstveni članci u renomiranim znanstvenim i stručnim časopisima što doprinosi međunarodnoj vidljivosti Fakulteta”, naglasio je prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

FSB će u suradnji s HT-om promicati projekte iz područja Industrije 4.0 koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se potaknuti obuhvatniji rad na znanstveno-istraživačkim projektima. Također, implementacijom sustava upravljanja proizvodnjom (MES-a) iz projekta Pametnih tvornica na edukacijsku proizvodnu liniju FSB-a moći će se pratiti prednosti digitalizacije proizvodnje.

„Krajem 2019. godine na Fakultetu je započeo projekt razvoja modularnog ekspertnog sustava za uspostavljanje diskretnih proizvodnih procesima temeljenim primjeni Smart Factory načela. Na Zavodu za industrijsko inženjerstvo instalirana je najbolja i najsuvremenija oprema iz područja Smart Factoryja koja će nakon povezivanja s privatnom komunikacijskom mrežom omogućiti studentima, postdiplomantima, gospodarstvenicima razvoj novih znanja i iskustava koji će kasnije primijeniti na svojim radnim mjestima i tako digitalnom transformacijom modernizirati industriju Republike Hrvatske. U ovom laboratoriju očekujemo razvoj novih inovativnih rješenja, start-up kompanija te međunarodnih EU projekata koji će osigurati visoku poziciju i našeg fakulteta ali i gospodarstva Republike Hrvatske, kako u Europi tako i u svijetu”, rekao je prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, voditelj projekta Smart Factory.

Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na kampus mreže koje Deutsche Telekom razvija diljem Europe, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava