UZLAZNA PUTANJA

Globalne isporuke pametnih telefona mogle bi porasti za 4 posto u 2024.

Autor: Redakcija
event 03.06.2024.
Foto: Shutterstock

Ovaj očekivani rast signalizira pozitivan trend potražnje potrošača, ukazujući na oporavak od izazovnih tržišnih uvjeta posljednjih godina.

Prema najnovijoj prognozi Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker Međunarodne podatkovne korporacije (IDC), predviđa se da će se globalne isporuke pametnih telefona u 2024. povećati za 4,0 posto u odnosu na prethodnu godinu, dosežući 1,21 milijardu jedinica. Očekuje se da će se uzlazna putanja nastaviti, s prognoziranim rastom od 2,3 % za 2025., nakon čega slijedi skroman jednoznamenkasti rast kroz predviđeno razdoblje, što će rezultirati petogodišnjom složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 2,3 posto.

Nabila Popal, direktorica istraživanja u IDC-u, istaknula je značajnu ulogu Androida kao pokretača ovog oporavka: „Iako će se cjelokupno tržište ove godine relativno snažno oporaviti s rastom od 4 % u gotovo svim regijama, važno je napomenuti da će većinu rasta potaknuti Android, za koji se očekuje da će rasti znatno brže, za 4,8 % u usporedbi s 0,7 % za iOS (Apple).” Popal je naglasila da je Android ubrzano napredovao nakon dvije izazovne godine, dok je sporiji rast iOS-a uzrokovan snažnom 2023. i rastućom konkurencijom u Kini koja je utjecala na njegov potencijal. Međutim, Popal je sugerirala da bi Apple, ako uvede uvjerljivu strategiju umjetne inteligencije za iPhone s jasnim slučajevima uporabe, mogao povećati potražnju za iPhoneom, osobito u Kini. Unatoč ovoj dinamici, naglasila je da je tržište pametnih telefona na jasnom putu oporavka.

Izvor: IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, 30. svibnja 2024.

Anthony Scarsella, još jedan voditelj istraživanja u IDC-u, istaknuo je značajan utjecaj 5G tehnologije na tržište. „Pametni telefoni s 5G pogonom nastavljaju poticati tržište jer će ti uređaji ostvariti rast od gotovo 16 % u 2024. kako se usvajanje nastavlja širiti u svim regijama i tržištima”, objasnio je Scarsella. Dodao je da se očekuje da će se rast nastaviti, s 5G tržišnim udjelom koji će se popeti na 74,4 % u 2025., u odnosu na 67,2 % u 2024. Širenje 5G-a na tržištima u razvoju bit će ključno u pokretanju isporuka tijekom predviđenog razdoblja. Dok se predviđa da će ukupno tržište pametnih telefona postići CAGR od 2,3 % od 2024. do 2028., očekuje se da će isporuke 5G doživjeti snažnu stopu rasta od 9,1 % tijekom istog razdoblja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava