Europska komisija osnovala Europski ured za umjetnu inteligenciju

Autor: Redakcija
event 01.03.2024.
Foto: Shutterstock

EU je službeno otvorila Europski ured za AI, pozicionirajući ga kao središte stručnosti za umjetnu inteligenciju u državama članicama. S ključnom ulogom u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji, ured je postavljen za poticanje razvoja i korištenja pouzdanog AI-ja te jačanje međunarodne suradnje.

U okviru Europske komisije, Ured za umjetnu inteligenciju predstavlja okosnicu upravljanja umjetnom inteligencijom, postavljajući temelje za jedinstveni europski regulatorni sustav za umjetnu inteligenciju. Cilj EU-a je osigurati sigurnost i pouzdanost tehnologija umjetne inteligencije, označavajući Akt o umjetnoj inteligenciji kao prvi sveobuhvatni pravni okvir na globalnoj razini. Ovaj je okvir osmišljen kako bi zaštitio zdravlje, sigurnost i temeljna prava pojedinaca, istovremeno pružajući pravnu sigurnost tvrtkama koje posluju u 27 država članica.

Opremljen snažnim ovlastima dodijeljenim Aktom o umjetnoj inteligenciji, Europski ured za umjetnu inteligenciju predvodit će njegovu provedbu, nudeći podršku upravnim tijelima u državama članicama i provodeći propise koji uređuju modele umjetne inteligencije opće namjene. Ovlašten za provođenje evaluacija, traženje informacija i mjera od pružatelja modela te izricanje sankcija, ured ima za cilj održati integritet primjene umjetne inteligencije. Osim toga, nastoji poticati ekosustav inovativnih i pouzdanih AI tehnologija, osiguravajući njihovu društvenu i gospodarsku korist uz održavanje međunarodne konkurentnosti.

Kako bi olakšao dobro informirano donošenje odluka, Ured za AI blisko će surađivati s državama članicama i raznim stručnim zajednicama putem namjenskih foruma i stručnih skupina. Iskorištavanjem uvida iz akademske zajednice, industrije, skupina za strateško promišljanje, civilnog društva i ekosustava otvorenog koda, ured će poticati sveobuhvatno razumijevanje potencijalnih koristi i rizika umjetne inteligencije, osiguravajući uravnotežen pristup upravljanju umjetnom inteligencijom.

Ključne funkcije Ureda za umjetnu inteligenciju uključuju:

  • podupiranje provedbe Akta o umjetnoj inteligenciji i provedbe pravila za modele umjetne inteligencije opće namjene
  • jačanje razvoja i upotrebepouzdane umjetne inteligencije
  • poticanje međunarodne suradnje u upravljanju umjetnom inteligencijom.

Uspostava Ureda za umjetnu inteligenciju naglašava predanost EU-a njegovanju odgovornog razvoja i korištenja umjetne inteligencije uz poticanje globalne suradnje u ovom kritičnom području. Putem strateških partnerstava, inicijativa za suradnju i proaktivnog angažmana s dionicima, ured ima za cilj usmjeriti Europu prema budućnosti vođenoj etičkim, transparentnim i uključivim praksama umjetne inteligencije.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava