UKLJUČUJUĆI DVIJE TVRTKE IZ HRVATSKE!

Europska komisija odobrila sufinanciranje 42 projekta digitalne povezivosti

Autor: Redakcija
event 06.12.2023.
Foto: Shutterstock

U značajnom koraku za poboljšanje digitalne povezivosti diljem EU-a, Europska komisija uložit će u 42 projekta od 69 prijedloga u drugom krugu poziva u okviru Instrumenta za povezivanje Europe.

Ova inicijativa spada u širu drugu fazu programa financiranja CEF-a, koja obuhvaća razdoblje od 2021. do 2027., pri čemu CEF Digital ima proračun od 1,6 milijardi eura.

Program digitalnog sektora Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital) ima za cilj podržati i potaknuti ulaganja u infrastrukture za digitalno povezivanje od zajedničkog europskog interesa. Gotovo polovica proračuna namijenjena je različitim projektima digitalne povezivosti između 2021. i 2023., dok je gotovo četvrtina namijenjena poboljšanju 5G pokrivenosti duž prometnih koridora u istom razdoblju.

Iako ovaj poziv za financiranje predstavlja djelić ukupnog proračuna, odobrenje Komisije je vrijedno pažnje, s ozirom na to da Europska izvršna agencija za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HaDEA) finalizira sporazume. Dobitnici uključuju telekom operatore, infrastrukturna društva, prijevozničke tvrtke te javne i istraživačke subjekte, s 42 uspješna projekta koji uključuju ukupno 179 dionika iz 18 zemalja.

Komisija je naglasila da će financirani projekti doprinijeti razvoju sigurne, održive i visokoučinkovite infrastrukture 5G-a i digitalne okosnice. Inicijative obuhvaćaju niz aktivnosti, od implementacije 5G infrastrukture za lokalne zajednice i glavne europske prometne rute do postavljanja podmorskih kabela unutar i prema EU.

Naime, kabelski sustavi i pristupnici dobili su većinu proračunskih sredstava. Infraestruturas de Portugal vodi s 40,5 milijuna eura bespovratnih sredstava za Atlantic CAM kabelski sustav koji povezuje kontinentalni dio Portugala s Azorima i Madeirom. EllaLink je osigurao 29,9 milijuna eura za podmorski komunikacijski kabel koji povezuje Francusku Gvajanu s Europom, a McMahon Design and Management dobio je 29,1 milijun eura za kabelski sustav Pisces koji povezuje Pirinejski poluotok sa zapadnom obalom Irske.

Ostala značajne investicije uključuju 735.225 eura za projekt „Studija o prekograničnoj implementaciji 5G za  mediteranski koridor između Slovenije i Hrvatske”, čiji je nositelj Telemach Slovenija d.o.o. u partnerstvu s Telemach Hrvatska d.o.o., kao i 958.125 eura za „Unapređenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti”, za što su zaslužni partneri Lučka uprava Ploče i Markoja d.o.o.

Dok su primatelji bespovratnih sredstava u procesu finaliziranja ugovora s HaDEA-om, treći poziv za projekte u okviru druge faze već je u tijeku. Pokrenut krajem listopada, treći poziv trajat će do 20. veljače 2024., a HaDEA sufinancira projekte u područjima kao što su 5G pokrivenost duž prometnih koridora, 5G i Edge Cloud za pametne zajednice te okosnica povezivosti za digitalne globalne pristupnike, uključujući podmorske kablove i satelitsku zemaljsku infrastrukturu. S obzirom na vremenski raspored prethodnih poziva, očekuje se da će lista odabranih projekata iz trećeg poziva biti objavljena dogodine u ovo vrijeme.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava