KRUŽNO GOSPODARSTVO

EU usvojila zakon o “pravu na popravak” za potrošače

Autor: Redakcija
event 08.02.2024.
Foto: Shutterstock

Europska unija donijela je revolucionarni zakon koji potrošačima daje pravo na popravak proizvoda kao što su kućanski aparati i mobilni telefoni čak i nakon isteka jamstvenog roka.

Direktiva o pravu na popravak (R2R), usvojena u petak, 2. veljače, ima za cilj potaknuti popravak umjesto bacanja proizvoda, promičući tako održivost i osnaživanje potrošača.

Usvajanje ovog zakona naglašava predanost EU-a davanju prioriteta ekološkoj održivosti i jačanju prava potrošača u borbi protiv klimatskih promjena. Alexia Bertrand, belgijska državna tajnica za zaštitu potrošača koja je vodila pregovore u ime zemalja EU-a, pozdravila je odluku kao jasno opredjeljenje za popravak umjesto bacanja proizvoda. René Repasi, glavni pregovarač za Europski parlament, naglasio je prednosti jednostavnijih i pristupačnijih popravaka u usporedbi s kupnjom novih proizvoda.

Prema procjenama Europske komisije, očekuje se da će ovaj zakon značajno smanjiti emisije ugljičnog dioksida za približno 18 milijuna tona tijekom 15 godina, dok će potrošači uštedjeti značajnih 176 milijardi eura.

Prema odredbama direktive R2R, proizvođači će biti zakonski obvezani popravljati uobičajene kućanske proizvode (npr. perilice rublja i posuđa, usisavače, aparate za kavu itd.) kao i pametne telefone. Važno je naglasiti, uključivanje pametnih telefona u mandat popravka predstavlja regulatorni izazov za dominantne proizvođače poput Applea, poznatog po ograničavanju pristupa uslugama popravka.

Nadalje, direktivom se produžuje zakonsko jamstvo za popravljenu robu i osigurava da potrošači dobiju bitne informacije, uključujući naznačene cijene popravka. Osim toga, potrošači će imati mogućnost korištenja zamjena tijekom procesa popravka, dodatno povećavajući praktičnost i pristupačnost.

Iako se potrošače potiče na popravak proizvoda, oni se i dalje imaju pravo odlučiti na kupnju novih. Uspješno zagovaranje Europskog parlamenta dovelo je do odredbi poput produženja zakonskih jamstava i osiguravanja razumnih cijena, čime su dodatno ojačana prava potrošača.

Zemlje članice EU-a obvezne su uvesti mjere za poticanje usluga popravka, kao što su vaučeri ili smanjenje PDV-a, u roku od 24 mjeseca od usvajanja direktive.

Donošenje ovog zakona predstavlja značajan korak naprijed u usklađivanju regulative s načelima ekološke odgovornosti i dobrobiti potrošača.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava