EU razmatra obaveznu zabranu korištenja Huawei opreme za izgradnju 5G infrastrukture

Autor: Redakcija
event 07.06.2023.
Foto: Shutterstock

Dužnosnici EU-a navodno razmišljaju potpuno zabraniti korištenje određenih tvrtki, uključujući kineski Huawei, u 5G mrežama država članica zbog sigurnosnih razloga. Rasprave su potaknute uslijed sporog odgovora nekih nacionalnih vlada na to pitanje.

Unatoč preporukama iz Bruxellesa da se visokorizični dobavljači isključe iz tehnoloških ulaganja, samo je trećina zemalja EU-a zabranila Huaweiju pristup kritičnim dijelovima njihovih 5G komunikacija. Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton izrazio je razočaranje malim brojem zabrana, ističući potencijalni rizik za „kolektivnu sigurnost Unije”.

Preporuke iznesene 2020. uključivale su zahtjeve za certifikaciju i diverzifikaciju dobavljača, ali nisu uspjele dovesti do zabrane. Ako države članice, uključujući Njemačku, nastave odgađati, EU bi mogla nametnuti zabranu za tvrtke koje se smatraju sigurnosnim rizicima, poput Huaweija.

Europska komisija se suzdržala od komentara i očekuje se da će dostaviti izvješće o napretku u provedbi preporuka. Međutim, malo je vjerojatno da će se nova pravila za provođenje zabrane ostvariti prije nego što trenutna Komisija završi mandat 2024.

Huawei je odgovorio protivljenjem politizaciji evaluacije kibernetičke sigurnosti i naglasio važnost poštivanja tehnoloških standarda i poštene evaluacije. Tvrtka tvrdi da nije proglašena krivom za zlonamjernu krađu intelektualnog vlasništva i da nije dužna platiti odštetu za povredu intelektualnog vlasništva.

Sjedinjene Države optužile su Huawei da je kriminalno poduzeće umiješano u krađu, kršenje sankcija protiv Sjeverne Koreje i davanje lažnih izjava FBI-u. Njemačka je izrazila zabrinutost zbog odnosa između Deutsche Telekoma i Huaweija te preispituje korištenje kineskih komponenti u svojoj 5G infrastrukturi.

Dužnosnici upoznati s raspravama u Bruxellesu upozorili su na dugoročnu ovisnost o Kini i povukli paralele s prošlim oslanjanjem EU-a na ruske energetske zalihe. Upozorenja se podudaraju s rastućim zabrinutostima u Europskoj uniji po pitanju tehnološke zavisnosti o Kini, njezinim trgovinskim praksama i kiršenju ljudskih prava.

Na nedavnom sastanku s ministrima telekomunikacija, povjerenik Breton naglasio je rizike pretjeranog oslanjanja na kineske dobavljače i pozvao države članice da brzo djeluju kako bi izbjegle stvaranje potencijalno ireverzibilnih ranjivosti.

EU ima za cilj smanjiti ili eliminirati svoju izloženost geopolitičkim rizicima u sektoru 5G mreže te spriječiti kritične zavisnosti koje bi se mogle iskoristiti protiv njezinih interesa. Nekoliko europskih zemalja, uključujući Portugal, Dansku, Švedsku, Estoniju, Latviju, Litvu i Ujedinjeno Kraljevstvo, već je zabranilo Huaweiju pristup njihovoj 5G infrastrukturi, a druge preispituju svoju ovisnost o Kini u ovom segmentu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava