CES 2023. – 5G pao u drugi plan

Autor: Redakcija
event 09.01.2023.
Foto: Shutterstock

Nakon godina pompe, 5G se naizgled nije pojavio na ovogodišnjem sajmu CES. Ali daleko od toga da je nestao.

Kada nije bio u sjeni ponovnog izbijanja koronavirusa, CES (Consumer Electronics Show) je posljednjih nekoliko godina djelomično funkcionirao kao jedana velika proslava 5G-a. No kako su automobili, standardi pametnih kuća i mnoštvo gadgeta zauzeli središnje mjesto na ovogodišnjem sajmu, 5G je ostao u pozadini priče.

Izvršni direktor Verizona Hans Vestberg održao je vrlo sličan uvodni govor 2019. i 2021., pokazujući sve stvari koje bi 5G navodno omogućio: operacije na daljinu, samovozeće automobile, proširenu stvarnost itd. Međutim, ove 2023. 5G jedva da je bio fusnota na popisu govornika.

No zašto? Nije kao da se sve što je 5G obećavao ostvarilo. U najboljem slučaju, ono što sada imamo je malo brža verzija 4G. Dakle, zbog čega je prestao skup podrške?

Za početak, kako piše novinarka Allison Johnson, svima nam je muka od slušanja o tome. CES ima jedinstven način okupljanja oko tehnologije jedne godine, dok sljedeće pada u zaborav. Osim toga, uvijek je postojalo vremensko ograničenje u pogledu zanimanja za 5G – u određenom trenutku, kada to postane prevladavajuća bežična tehnologija, 5G neće biti nova vijest, već samo „internet koji koristite kada niste na Wi-Fi mrežu”.

Prošlo je vrijeme u kojem izvršni direktori bežičnih mreža smatraju da trebaju prodati 5G široj javnosti (i, naravno, svojim dioničarima). To više nije nišna nova usluga; to je zadana opcija (barem u SAD-u). Gotovo svaki novi telefon koji se prodaje na njihovim policama kompatibilan je s mrežom pete generacije, a srednjepojasni 5G napokon je dostupan kod svih glavnih operatora širom SAD-a. Sljedeći put kada uđete u trgovinu kako biste kupili novi telefon ili se prijavili za novu uslugu, bit će vam vrlo teško otići bez 5G uređaja i plana, bez obzira na to jeste li ih stvarno željeli.

Dakle, sada imamo 5G telefone u rukama, 5G mreže su tu, ali nije se puno toga promijenilo. Možda se web stranice učitavaju malo brže… Daleko je to od robotske kirurgije. U čemu je problem? Stvar je u tome što je uvođenje 5G dugotrajan proces. Zbog pompe se činilo da su sve pogodnosti tek iza ugla, ali, zapravo, bile su (i još uvijek jesu) godine i godine daleko.

Tek sada ulazimo u fazu razvoja 5G-a u kojoj industrija nadilazi poboljšanja mobilne širokopojasne mreže i više se usredotočuje na postavljanje temelja za stvari kao što su samovozeći automobili, proširena stvarnost i širenje IoT-a u pametnim gradovima i industriji. Drugim riječima, sve ono što nam je obećano da će 5G omogućiti. Prema nekoliko voditelja mreže s kojima je The Verge razgovarao krajem 2022., približavanje mrežnih funkcija krajnjem korisniku imat će veliku ulogu u otključavanju ovih novih mogućnosti.

Igal Elbaz, AT&T-ov viši potpredsjednik za mrežne usluge, kaže da „postoji logičan slijed događaja kada dođe nova bežična mreža. Morate izgraditi mrežu. Morate imati dovoljno ljudi s 5G uređajem. A nijansa u 5G-u je ta da ako stvarno želite iskoristiti sve mogućnosti, tu je i koncept edgea.” Tvrdi da niža latencija koju nudi 5G i rubno računalstvo (tj. kraća udaljenost između povezanih uređaja i oblaka) pruža mnogo više mogućnosti za imerzivna iskustva. Sljedeća faza 5G koncentrirana je na postavljanje tog okvira.

Ali čak i kada su te mrežne mogućnosti na raspolaganju, treba vremena da se izgradi ekosustav koji ih može iskoristiti. Srini Kalapala, Verizonov viši potpredsjednik za tehnologiju i razvoj proizvoda, opisuje izazov: „U svijetu automobila puno se govori o tome da im 5G može omogućiti da međusobno komuniciraju, omogućiti automobilima i pješacima da žive zajedno u određenom okruženju. Ali to je ekosustav; samo jedan auto i jedna mušterija na cesti ne funkcioniraju. Morate pridobiti sve.”

Istina, možda imate 5G ikonicu na svom pametnom telefonu, no najtransformativniji aspekti 5G-a navodno su još uvijek u izradi. To je poruka koju je teško „prodati” u atraktivnoj uvodnoj riječi, pogotovo kada svi u prostoriji imaju pristup tehnologiji o kojoj govorite.

Vjerojatno je to razlog zašto nismo dobili još jednu veliku reklamu za 5G na CES-u 2023., ali svakako nije izostalo priče o tehnologiji. Honda i Sony predstavili su prototip autonomnog vozila sa senzorima koji će trebati 5G za komunikaciju. Kineska kompanija TCL radi na VR i AR slušalicama s Qualcommovim XR2 5G čipom, u iščekivanju da bilo koja od tih tehnologija postane mainstream.

Nema razloga za brigu – 5G je i dalje tu, samo što je ovaj put ostao u drugom planu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava