VELIKO ZANIMANJE INVESTITORA

Bill Gates ulaže u preciznu poljoprivredu

Autor: Marina Šunjerga
event 06.03.2022.
Foto: Shutterstock

Investicijski trendseter dio svog 130 milijardi dolara vrijednog poslovnog carstva seli prema poljoprivredi i vodama. Tim potezom uzrokovao je veliko zanimanje globalne investicijske zajednice.

Iako više operativno ne vodi Microsoft, spomenuti poslovni potez 66-godišnjeg milijardera tržište kapitala prepoznaje signal da određeni sektori postaju rizični. Gates je uložio u Sanderson Farms i Canadian Pacific, koji nudi vodne usluge, ali i dionice tvrtki koje se bave prijevozom unutar zemlje.

Proizvodnja hrane, opskrba vodom i prijevoz roba sektori su nužni za ljudski život, ali u 21. stoljeću koje je prije svega stoljeće digitalne tehnologije oni će izgledati puno drugačije nego su izgledali u prošlosti. U svjetlu digitalizacije naročito je interesantna poljoprivreda. Naime, zastarjeli načini proizvodnje hrane iziskuju veliki radni kapital i uporabu ogromnih kapaciteta zemljišta, a rizik poslovanja leži u klimatskim utjecajima pa je ključ za podizanje profitabilnosti i efikasnosti razvoj precizne poljoprivrede.

Riječ je o korištenju novih tehnologija baziranih na 5G-u u poljoprivredi i stočarstvu kako bi se maksimizirali resursi, optimizirali prinosi usjeva i stoke, smanjili troškovi proizvodnje hrane i naposljetku očuvao okoliš. Ti se ciljevi mogu postići automatizacijom farmi i korištenjem novih alata, koji pak ovise o pristupu mrežama visoke brzine, niske latencije i mogućnosti prikupljanja i analiziranja velike količine podataka.

5G infrastruktura je tehnologija koja omogućava pametniju podatkovnu komunikaciju između sustava upravljanja farmama poput dronova, senzora, robota i autonomne poljoprivredne mehanizacije i vozila. Jednako važna je analiza prikupljenih podataka kako bi se poboljšali poljoprivredni prinosi. Najveći izazov za razvoj precizne poljoprivrede je u osiguranju 5G infrastrukture na ruralnim područjima, a države koje to budu mogle omogućiti imat će komparativnu prednost u razvoju tog primarnog gospodarskog sektora, u kojem se, očekuje i Gates, u budućnosti očekuje rast vrijednosti i profitabilnosti.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako izgleda precizna poljoprivreda? Uz pretpostavku postojanja 5G veze, strojevi i uređaji obavljaju veći dio teških, radno intenzivnih poslova, 24 sata na dan, bez obzira na teške vremenske uvjete. Ovo su samo neki od poslova, koje je na oranicama i u stočarstvu do sada radio čovjek, a uz nove tehnologije njegova aktivnost nije nužna.

  • Traktori bez vozača mogu samostalno orati zemljišta koristeći GPS i računalni vid.
  • Kombajni i sustavi za istovar mogu koristiti senzore i komunikaciju između strojeva za ekonomično upravljanje operacijama na farmi i dijeljenje podataka o količini žetvenih usjeva.
  • Uređaji mogu prikupljati, pratiti i dijeliti podatke s terena o zdravlju tla, postojanju štetnika i kvaliteti usjeva, a poljoprivrednici sukladno tim podacima s udaljenosti mogu mijenjati procese.
  • Autonomni roboti mogu određivati kada mliječne krave prelaze u i iz strojeva za mužu.
  • Koristeći strojno učenje, roboti mogu obavljati razne zadatke, kao što su branje i berba voća i povrća bez oštećenja, te identificiranje i mjerenje zrelosti voća kako bi se smanjilo kvarenje voća.
  • Bespilotne letjelice i vozila za autonomnu vožnju mogu obavljati zadatke koje su radnicima teške, opasne ili nemoguće sigurno obaviti.

Bez 5G bežičnih mreža ova tehnologija se ne može učinkovito koristiti. Uobičajeno se u jednadžbu samo stavlja brzina mreže potrebna za rad senzora, vozila i robota, međutim, svi ti strojevi prikupljaju i šalju ogromne količine podataka, bez čije analize precizna poljoprivreda nije moguća. Zanimljiv podatak je da prosječno polje kukuruza kreira 28 puta veću količinu podataka od dobro opremljene knjižnice.

Rješenja za preciznu poljoprivredu razvija i Ericsson, koji u svom osvrtu ističe da je nužan pristup 5G bežičnim mrežama, kako bi se postigla koordinacija tehnologije, analiza podataka i povećanje učinkovitosti proizvodnje. Kroz program PAWR dizajniran za ruralna područja u SAD-u, Ericsson koncentrira svoja istraživanja na konvergenciju bežične 5G tehnologije, bespilotne letjelice i autonomna vozila, koja s farmi mogu prenositi slike i videozapise u stvarnom vremenu, što pak može pomoći u identificiranju i eliminaciji korova i biljnih bolesti.
Važnost 5G-a za ruralna područja nadilazi i preciznu poljoprivredu jer također omogućuje inovativne usluge, kao što je telemedicina, koja može uvelike koristiti ruralnim područjima gdje su bolnice malobrojne, ali i za učenje na daljinu i obuke ruralnog stanovništva.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava