AKTUALNI RAZVOJ DOGAĐAJA

Američko-kineski rat čipova: Kako se odvija tehnološki spor

Autor: Redakcija
event 19.12.2022.
Foto: Shutterstock

SAD pojačava napore kako bi pokušao omesti napredak Kine u industriji poluvodiča – ključnoj za sve od pametnih telefona do ratnog oružja.

U listopadu je Washington najavio neke od najjačih kontrola izvoza do sada, zahtijevajući dozvole za tvrtke koje izvoze čipove u Kinu koristeći američke alate ili softver, bez obzira na to gdje u svijetu su proizvedeni.

Nove mjere također sprječavaju državljane SAD-a i vlasnike zelene karte da rade za određene kineske tvrtke za proizvodnju čipova, čime se blokira ključni kanal američkih talenata prema Kini, što će jamačno utjecati na razvoj vrhunskih poluvodiča.

Napredni čipovi koriste se za napajanje superračunala, umjetne inteligencije i vojnog hardvera.

SAD tvrdi da kinesko korištenje ove tehnologije predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Alan Estevez, podtajnik u američkom Ministarstvu trgovine, objavio je pravila, rekavši da mu je namjera osigurati da SAD čini sve što može kako bi spriječio da Kina nabavi „osjetljive tehnologije s vojnom primjenom“.

S druge strane, Kina je kontrole nazvala „tehnološkim terorizmom“.

Azijske zemlje koje proizvode čipove – poput Tajvana, Singapura i Južne Koreje – izrazile su zabrinutost o tome kako ova bitka utječe na globalni lanac opskrbe.

Nedavno su tri značajnija događaja obilježila tekući sukob čipova.

Bidenova administracija dodala je još 36 kineskih kompanija, uključujući jednog od vodećih proizvođača čipova YMTC, na vašingtonski „popis entiteta“.

To znači da će američke tvrtke trebati dopuštenje vlade da im prodaju određene tehnologije, a to je dopuštenje teško osigurati.

Potom je Kina podnijela žalbu protiv SAD-a Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog kontrole izvoza poluvodiča i druge povezane tehnologije.

Ovo je prvi slučaj WTO-a koji je Peking pokrenuo protiv SAD-a otkako je predsjednik Biden preuzeo dužnost u siječnju 2021.

U svojoj prijavi WTO-u, Kina je navela da SAD zlorabi kontrolu izvoza kako bi zadržao „svoje vodstvo u sektoru znanosti, tehnologije, inženjeringa i proizvodnje“, dodajući da su potezi SAD-a ugrozili „stabilnost globalnih industrijskih opskrbnih lanaca“.

SAD je odgovorio da WTO „nije odgovarajući forum“ za rješavanje zabrinutosti vezanih uz nacionalnu sigurnost.

Pomoćnica američkog ministra trgovine za administraciju izvoza Thea Kendler rekla je da „nacionalni sigurnosni interesi SAD-a zahtijevaju da djelujemo odlučno kako bismo zabranili pristup naprednim tehnologijama.”

U žalbi se navodi da su Sjedinjene Države uvele ograničenja na izvoz približno 2800 kineskih proizvoda, ali je samo 1800 njih bilo dopušteno prema međunarodnim trgovinskim pravilima. Amerikanci imaju 60 dana da pokušaju riješiti problem. U suprotnom, Kini će biti dopušteno zatražiti da vijeće pregleda njezin slučaj.

Japan i Nizozemska također bi mogli nametnuti kontrolu izvoza Kini – ograničavajući mogućnost svojih tvrtki da prodaju napredne proizvode na kineskom tržištu.

U ponedjeljak je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da je SAD održao razgovore s ta dva glavna dobavljača opreme za proizvodnju čipova oko usvajanja sličnih kontrola nad Pekingom.

Američke kontrole nisu usmjerene samo na proizvođače čipova, već utječu i na proizvođače opreme za izradu čipova.

Velike tvrtke u Japanu ili Nizozemskoj mogle bi tako izgubiti velikog i unosnog kupca njihovih vrhunskih strojeva.

Peter Wennink, izvršni direktor nizozemskog proizvođača opreme za čipove ASML Holding NV, smatra upitnim treba li Nizozemska ograničiti izvoz u Kinu. Nizozemska vlada je već 2019., kao odgovor na pritisak SAD-a, zaustavila prodaju ASML-ovih najnaprednijih strojeva za litografiju Kini, pa Wennink tvrdi da se njegova tvrtka već dovoljno žrtvovala.

Proizvođači čipova također su pod pritiskom da naprave naprednije čipove za podršku novim proizvodima.

Primjerice, Appleovo novo prijenosno računalo sadržavat će čipove vodeće tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing Company veličine 3 nanometra. Da to stavimo u perspektivu: ljudska kosa ima otprilike 50.000 do 100.000 nanometara.

Analitičari kažu da bi američke kontrole mogle još više unazaditi Kinu među zemljama proizvođača čipova, iako je Peking otvoreno rekao da želi dati prednost proizvodnji poluvodiča i postati supersila u tom sektoru.

SAD je već uspio značajno izolirati kinesku industriju čipova, makar najnovije mjere nisu tako opsežne kao one najavljene u listopadu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava