5G IZ SVEMIRA

Amazonov konkurent Starlinku omogućit će 5G u udaljenim područjima

Autor: Redakcija
event 06.09.2023.
Foto: Shutterstock

Vodafone je najavio planove korištenja Amazonove nadolazeće satelitske usluge kako bi ponudio 5G mrežu u udaljenim regijama diljem Europe i Afrike.

Amazonov Projekt Kuiper, koji služi kao konkurencija Starlinku Elona Muska, dobio je autorizaciju za postavljanje tisuća satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO), uspostavljajući tako široko rasprostranjenu mrežu povezivosti diljem svijeta.

Za razliku od Starlinka, koji se već može pohvaliti s više od 5000 satelita koji kruže oko Zemlje, Projekt Kuiper će lansirati dva prototipa satelita u sljedećih nekoliko mjeseci i započeti beta testiranje svoje usluge do kraja 2024. godine.

Vodafone bi trebao postati jedan od pionirskih partnera u testiranju usluga Projekta Kuiper. Njihov plan uključuje korištenje ovih satelita za isporuku 4G i 5G povezivosti regijama u Europi i Africi koje inače ne bi imale pristup.

Projekt Kuiper će osigurati širinu pojasa za mobilne antene, omogućujući im da se povežu s Vodafonovom jezgrenom mrežom. Te će antene zatim omogućiti 4G ili 5G prijem korisnicima u njihovoj blizini.

Za Vodafone, uključujući njegovu afričku podružnicu Vodacom, ova strategija eliminira potrebu za troškom proširenja optičkog ili fiksnog bežičnog povezivanja na udaljene regije. S druge strane, za Amazon i Project Kuiper predstavlja jedinstvenu prodajnu prednost u usporedbi sa Starlinkom, koji prvenstveno cilja na pružanje izravnih usluga udaljenim potrošačima.

Dave Limp, Amazonov viši potpredsjednik za uređaje i usluge, izjavio je:

Amazon gradi projekt Kuiper kako bi osigurao brzu, pristupačnu širokopojasnu vezu desecima milijuna korisnika u zajednicama koje nemaju (dovoljno) usluga, a naša fleksibilna mreža znači da možemo povezati mjesta koja su tradicionalno bila teško dostupna. Udruživanje s vodećim međunarodnim pružateljem usluga kao što je Vodafone omogućuje nam da brže postignemo veći učinak u uklanjanju digitalnog jaza u Europi i Africi. Zajedno ćemo istražiti kako možemo pomoći našim korisnicima da dobiju najveću vrijednost od proširene povezanosti, posebice u područjima kao što su rezidencijalni širokopojasni pristup, poljoprivreda, obrazovanje, zdravstvo, prijevoz i financijske usluge.

Ova najava sigurno će zaoštriti natjecanje za prevlast u niskoj Zemljinoj orbiti, piše Forbes.

Zbog tisuća satelita koji su već u funkciji, postoji opravdana zabrinutost oko potencijalnih većih rizika od sudara s dodatnim postavljanjem satelita. Postoji i opasnost od stvaranja tzv. Kesslerovog učinka, gdje jedan sudar dovodi do krhotina koje izazivaju više sudara, proizvodeći kaskadni učinak koji bi mogao učiniti nisku Zemljinu orbitu zakrčenom krhotinama, ometajući buduća lansiranja satelita, pa čak i svemirska putovanja.

Vrijedi napomenuti da sateliti postavljeni od strane Starlinka, Projekta Kuiper i sličnih inicijativa obično imaju životni vijek ispod deset godina, nakon čega se obično spuštaju na niže visine i ostavljaju da se raspadnu u Zemljinoj atmosferi. Zbog toga su neki znanstvenici izrazili zabrinutost oko činjenice da bi ovaj proces doprinio nakupljanju svemirskog otpada.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava