JUNIPER RESEARCH:

5G veze u roamingu porast će za 900% u četiri godine

Autor: Redakcija
event 17.03.2023.
Foto: Shutterstock

Za ovaj znatan rast bit će potrebno razviti nove alate za roaming koji će moći autonomno identificirati roaming veze kako se 5G povezivost bude širila.

Novo istraživanje Juniper Researcha otkrilo je da će se ukupan broj 5G roaming veza povećati s 53 milijuna u 2023. na 526 milijuna do 2027. godine.

U istraživanju su istaknuta dva ključna rješenja koja će omogućiti operatorima da zaštite svoje mreže od priljeva podatkovnog prometa od strane pretplatnika u roamingu: analitika u stvarnom vremenu temeljena na umjetnoj inteligenciji i usluge za suzbijanje prijevara u roamingu

5G jezgrene mreže za poticanje razvoja

Pretpostavka je da, s povećanjem 5G roamera, ova nova rješenja za analizu prometa i borbu protiv prijevara moraju omogućiti poboljšanu identifikaciju i autentifikaciju veza u roamingu preko 5G mreža. Međutim, s obzirom na veću složenost 5G mreža, predviđa se da će trenutne analitičke usluge roaminga biti nedostatne u praćenju 5G roaming veza i naknadnog povećanja podataka o mobilnom roamingu.

Kako bi maksimalno iskoristili prednosti ovih novih 5G roaming usluga, operatori moraju investirati u 5G jezgre sljedeće generacije (Next-Generation Core ili NGC), koje su visoko virtualizirane i mogu učinkovitije procijeniti promet i povezanost. Uvođenjem NGC-ova, dobavljači roaminga mogu bolje zaštititi procesorsku snagu mreže te mogućnosti signalizacije usred rastućih razina potrošnje podataka u roamingu. Ovo će osigurati stalnu razinu usluge koja je nužna za privlačenje velikih poslovnih kupaca.

Rast podataka u roamingu zahtijeva nove usluge

Osim toga, u izvješću se naglašava da će 5G NGC mreže biti neophodne za omogućavanje operaterima da se nose s rastom podataka od pretplatnika u roamingu; predviđajući da će 5G podatkovni promet u roamingu porasti za 3.500 % u sljedeće četiri godine.

Nemogućnošću otkrivanja veza u roamingu koje koriste vrijednu pojasnu širinu mreže riskira se umanjenje korisničkog iskustva za pretplatnike operatora. Kako bi održali visokokvalitetne usluge za svoje pretplatnike, operatori moraju ulagati u roaming rješenja koja mogu učinkovito identificirati roaming veze koje troše velike količine mobilnih podataka.

Elisha Sudlow-Poole, autorica izvješća

Tvrtka Juniper Research pruža istraživačke i analitičke usluge globalnom visokotehnološkom komunikacijskom sektoru, pružajući savjetovanje, izvješća analitičara i komentare industrije. Cijelo izvješće pod naslovom „5G strategije roaminga” možete pročitati ovdje.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava