UVODNIK

5G mreža struja je 21. stoljeća

Autor: Marina Šunjerga
event 05.05.2021.
Foto: Shutterstock

Promjene više nikada neće biti tako spore kao danas, zaključak je vodećih ekonomskih i inženjerskih umova našeg doba, a u toj naizgled jednostavnoj misli krije se najava tektonskih promjena okruženja u kojem živimo.

Iako milenijalce, držimo informatički pismenima te kapacitiranima usvajati nove trendove, generacija Z kojoj pripadaju naša djeca pokazuje nam od njihova rođenja da od njih valja učiti o svijetu koji nas čeka i da hrabro trebamo prihvatiti sve mogućnosti koje će nam nova tehnologija ponuditi.

Nama, koji smo u djetinjstvu koristili fiksne telefone jer mobitel nije postojao, hologramski pozivi bili su scene iz SF filmova, a danas su oni bliska budućnost, kojoj se veselimo. Naši roditelji nisu mogli zamisliti autonomno vozilo, ali je potpuno izgledno da će za života osjetiti čari vožnje u vozilu bez vozača. Medicina na daljinu, odnosno kirurg na drugom dijelu svijeta koji operira pacijenta u Hrvatskoj, trenutna obrada informacija, umjetna inteligencija u svim područjima, pametne kuće i stanovi… sve nam to kuca na vrata.

Preduvjet za tehnologiju koju nestrpljivo iščekujemo je 5G mreža. Infrastruktura je to koju u kontekstu razvoja kojeg će omogućiti i novih usluga koje će se tek zamisliti, možemo nazvati električnom energijom 21. stoljeća.

Kada je Nikola Tesla omogućio struju cijelom svijetu, mnogi su se ljudi bojali novosti i držali da bi možda petrolejke ipak bilo bolje zadržati, a nisu ni mogli zamisliti da će im u kratkom vremenu proizvodnja i prijenos električne energije stvoriti okruženje u kojem je lakše i ugodnije živjeti. Struja se tada doživljavala kao nova tehnologija za proizvodnju svjetlosti; malo tko je mogao u kasnom 19. stoljeću zamisliti nešto poput LCD TV-a, koji bez struje ne bi postojao. U tom kontekstu valja promatrati novu 5G tehnologiju infrastrukturu koja će nas uvesti u pravo 21. stoljeće.

Na portalu 5G radujemo se novim idejama, uslugama, proizvodima… Donosit ćemo vam stoga znanstvene osvrte, eseje naših vodećih stručnjaka, vijesti iz svijeta te tematski obrađena područja kroz teme mjeseca. Budite uz nas i prigrlite promjene!

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava