BLISKA BUDUĆNOST

5G Advanced činit će 75 posto 5G mreža do 2030.

Autor: Redakcija
event 07.07.2022.
Foto: Shutterstock

Iduća generacija 5G mreže, tzv. 5G Advanced, trebao bi biti lansiran 2025. Globalna tvrtka ABI Research već predviđa da će do 2030. godine tri četvrtine 5G mreža prijeći na novi standard.

Projekt 3GPP odobrio je paket Release 18 u prosincu 2021., čime je službeno započeo 5G Advanced (s planiranim datumom zamrzavanja u prosincu 2023.). ABI Research očekuje da će 75 posto 5G baznih stanica biti nadograđeno na 5G Advanced do 2030., pet godina nakon procijenjenog komercijalnog debija.

5G Advanced donijet će stalna unaprjeđenja mogućnosti mobilne mreže i koristiti podršku temeljenu na pojedinim slučajevima uporabe kako bi pomogao mobilnim operaterima u komercijalizaciji 5G-a, dugoročnom razvoju umjetne inteligencije (AI)/strojnog učenja (ML) i uštedi mrežne energije za potpuno automatiziranu mrežu i održivu budućnost.

„U 5G-u Advanced, aplikacije proširene stvarnosti (XR apps) jamčit će monetarne prilike kako potrošačkim tržištima sa slučajevima uporabe kao što su gaming i video streaming, tako i poslovnim mogućnostima kao što su rad na daljinu i virtualna obuka”, izjavio je Gu Zhang, glavni analitičar za 5G i infrastrukturu mobilne mreže u ABI Researchu, dodavši: „Stoga su XR aplikacije glavni fokus radnih skupina 3GPP-a kako bi se značajno poboljšale performanse prometa specifične za XR te potrošnja energije za usvajanje na masovnom tržištu.”

AI/ML je još jedna istaknuta značajka naprednog 5G-a, koja će postati ključna za buduće mreže s obzirom na „predviđeni ubrzani rast upotrebe 5G mreže i složenosti slučajeva uporabe kojima se ne može upravljati naslijeđenim pristupima optimizacije s pretpostavljenim modelima”. Ušteda energije mreže na razini sustava također je ključni aspekt jer operatori moraju ne samo smanjiti troškove implementacije, već i osigurati performanse mreže za različite slučajeve uporabe.

Očekuje se da će nadogradnja 5G mrežne infrastrukture biti brža na potrošačkom tržištu nego u poduzećima – dok ABI Research predviđa da će tri četvrtine 5G baznih stanica biti nadograđeno na 5G-Advanced, na poslovnom tržištu taj je omjer otprilike 50 posto. 5G-Advanced uređaji po baznoj stanici uhvatit će zamaha ​​otprilike u periodu od 2024. do 2026., dakle u ranoj fazi komercijalizacije, jer će uređaji napredovati brže od tempa implementacije mreže tijekom tog razdoblja.

Komercijalno lansiranje 5G-a Advanced trajat će dvije/tri godine, ali natjecanje je već počelo, ističe Zhang. Uzimajući AI/ML razvoj kao primjer, industrijski lideri kao što su Ericsson, Huawei, Nokia, ZTE i Qualcomm testirali su svoja rješenja s mobilnim operatorima diljem svijeta. Daljnji razvoj u ovom području nastavit će donositi poboljšanja protoka prometa, mrežne pokrivenosti, uštede energije, otkrivanja anomalija itd.

Za razliku od prethodnih generacija, 5G stvara ekosustav za vertikalna tržišta kao što su automobilska industrija, energija, hrana i poljoprivreda, gradska uprava, vlada, zdravstvo, proizvodnja i javni prijevoz. Utjecaj telekomunikacijskih igrača na domaću ekonomiju bit će značajniji nego prije i taj će se trend nastaviti za 5G Advanced i nadalje. Mrežni operatori i dobavljači trebaju blisko surađivati s regulatorima i pobrinuti se da sve uključene strane zajedno napreduju kada dođe vrijeme izlaska na tržište.

Gu Zhang, ABI Research

Sve gore navedeno su zaključci iz izvješća ABI Researcha pod nazivom „5G-Advanced i put prema 6G-u”. Ovakva izvješća predstavljaju detaljnu analizu ključnih tržišnih trendova i čimbenika za određenu tehnologiju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava