Što je Mi-Fi i kako funkcionira?

Autor: Redakcija
event 03.02.2023.
Foto: Shutterstock

Saznajte sve o MiFi uređajima, uključujući što su, kako ih koristiti i kako se razlikuju od WiFi-ja.

MiFi je mobilni hotspot uređaj koji vam omogućuje uživanje u internetu gotovo bilo gdje koristeći mobilne podatke iz mobilnih mreža. Spojite svoje povezane uređaje kao što su telefoni, tableti i prijenosna računala na neku od ovih prijenosnih WiFi žarišnih točaka da biste bili online.

Što je MiFi?

Iako se termin MiFi koristi naizmjenično s pojmovima kao što je džepni WiFi, tehnički se odnosi na mobilne usmjerivače tvrtke Inseego. Baš kao što je Kalodont robna marka koja se obično koristi kao sinonim za pastu za zube, MiFi je postao krovni pojam za prijenosne usmjerivače (routere). Naziv je vjerojatno spoj riječi „moj WiFi” ili „mobilni WiFi”, ali nije službeno objašnjeno.

Kako radi MiFi?

MiFi uređaj koristi mobilnu širokopojasnu vezu umjesto konvencionalnog zemaljskog interneta poput kabela ili vlakana. Stoga MiFi routeri zahtijevaju SIM kartice ili eSIM-ove koji pružaju 4G LTE ili 5G mobilni signal. Ta mobilna internetska veza distribuira se povezanim uređajima poput vašeg telefona, prijenosnog računala, tableta ili Nintendo Switcha. Za početak će vam trebati MiFi uređaj, podatkovni plan i SIM kartica. Nakon što je sve spremno, povezujete se na MiFi kao i na bilo koju drugu WiFi mrežu.

U tradicionalnoj konfiguraciji kućnog interneta, signal se prenosi, obično putem kabela ili optičkih vlakana. Modem tumači te informacije i šalje ih WiFi routeru koji bežično distribuira internetsku vezu na uređaje u vašoj kući. Slično tome, prijenosni usmjerivači prihvaćaju internetski signal – istu vrstu koju prima vaš telefon – a zatim se spajaju na elektroniku s omogućenom WiFi mrežom za pristup webu gotovo bilo gdje.

MiFi u odnosu na WiFi: Koja je razlika?

Jednostavno rečeno, WiFi je tehnologija koja omogućuje bežični pristup internetu, dok je MiFi uređaj koji pruža mobilni širokopojasni pristup. MiFi stvara WiFi signal za komunikaciju s raznom elektronikom.

Koliko je brz MiFi?

Mobilne žarišne točke nude brzine preuzimanja do 2,5 Gbps na 5G vezi i čak 100 Mbps preko 4G LTE mreže. Međutim, brzine u stvarnom svijetu variraju ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu WiFi mreže i snagu signala.

MiFi naspram mobilnih hotspotova

MiFi usmjerivači izvrsni su za rad na daljinu ili, primjerice, streaming Netflix serija. Iako možete koristiti svoj Android ili iPhone kao mobilnu pristupnu točku, namjenski džepni WiFi uređaj omogućuje vam očuvanje baterije vašeg telefona. Osim toga, izbjeći ćete trošenje bilo kakvih WiFi hotspot podataka pod svojim telefonskim planom jer MiFi zahtijeva vlastitu uslugu.

Povezivost putem telefonske pristupne točke je veoma zgodna jer iziskuje samo jedan uređaj. Generalno, MiFi mobilnu širokopojasnu vezu preporučujemo:

 • čestim putnicima
 • digitalnim nomadima i udaljenim radnicima
 • ljudima koji redovito povezuju više uređaja daleko od kuće.

Prednosti

 • Očuvanje trajanja baterije telefona
 • Ušteda podataka telefonske pristupne točke
 • Pristup internetu svugdje gdje postoji mobilni signal
 • Funkcionalnost s više istovremeno povezanih uređaja

Nedostatci

 • Zahtijeva vlastiti podatkovni paket
 • Još jedan uređaj za nošenje
 • Skuplje od korištenja telefona kao hotspota (troškovi dodatnog uređaja i tarife)
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

  Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!  Sve vijesti

  Podržava