Razbijanje mita: Može li 5G zračenje mobilnih telefona uzrokovati rak?

Autor: Redakcija
event 14.11.2022.
Foto: Shutterstock

Nakon uvođenja 5G mreže u zemljama širom svijeta, pojavila se zabrinutost u pogledu utjecaja njezinog zračenja na ljudski organizam. Liječnici u Indiji sada razdvajaju činjenice od fikcije.

Superbrza 5G internetska povezivost pokrenuta je i u Indiji, s od 5 do 10 puta većom brzinom od postojeće 4G mreže. Međutim, implementacija 5G mreže očekivano je pobudila brigu u vezi s potencijalno negativnim utjecajem zračenja na ljudsko tijelo.

Brojni ekolozi protivili su se pokretanju 5G mreže, tvrdeći da zračenje koje emitiraju mobilni telefoni s 5G mrežom može izazvati rak. Neki su stručnjaci također pretpostavili da s povećanjem GHz raste i rizik od raka uslijed zračenja.

No što je zapravo istina, a što predrasude?

Mogu li 5G pametni telefoni prouzročiti rak?

Teoriju da zračenje mobilnog telefona koji radi na 5G mreži može uzrokovati rak razotkrio je poznati indijski liječnik dr. Delnaaz Dabhar, specijalist u bolnici u Mumbaju.

U The Indian Expressu, dr. Dabhar je objasnio da je zračenje koje emitiraju mobilni telefoni, bilo da se radi o 4G-u ili 5G-u, neionizirajuće zračenje (slično onome koje ispuštaju mikrovalne pećnice), a koje općenito nije prijetnja ljudskom tijelu.

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Indian Journal of Occupational and Environmental Medicine 2016. godine, zračenje mobitela ne može naškoditi ljudskom tijelu te je pogrešno pripisivati ga uzročniku raka kod ljudi. Mnogi stručnjaci vjeruju da rak nastaje zbog izloženosti ionizirajućem zračenju, koje mobiteli ne ispuštaju.

Uobičajena je zabluda da ako se mobitel drži preblizu glave tijekom spavanja ili stoji džepu dulje vrijeme, zračenje koje emitira pametni telefon može uzrokovati rak i neplodnost kod ljudi – što je teorija koja nema nikakvog uporišta u stvarnosti.

Sva do danas provedena istraživanja upućuju na to da se zračenje mobitela ne može povezati s tumorima mozga.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava