BOLJI OD GOOGLEA?

ChatGPT – novi AI chatbot o kojem bruji svijet

Autor: Redakcija
event 21.12.2022.
Foto: Shutterstock

Hoće li novinari, programeri i profesori ostati bez posla kroz samo nekoliko godina zbog novog chatbota, iza kojeg stoji Muskova tvrtka za umjetnu inteligenciju?

ChatGPT je prototip robota za čavrljanje (chatbota) utemeljen na umjetnoj inteligenciji, koji može razumjeti prirodni ljudski jezik i generirati prilično detaljan tekst koji djeluje kao da ga je napisao čovjek.

Riječ je o posljednjoj generaciji umjetne inteligencije za stvaranje teksta GPT (Generative Pre-trained Transformer).

Djelo je istraživačkog laboratorija za umjetnu inteligenciju – OpenAI – koji je krajem 2015. godine osnovao Elon Musk zajedno s investitorima iz Silicijske doline. Najvažniji među njima bio je Sam Altman, direktor sadašnje tvrtke OpenAI, čiji je cilj „unaprijediti digitalnu inteligenciju na način koji će donijeti najviše koristi čovječanstvu”.

Musk je u međuvremenu izašao iz odbora i distancirao se od tvrtke te joj onemogućio pristup Twitterovoj bazi podataka (koju je OpenAI koristio za obuku umjetne inteligencije).

Kako funkcionira?

Pomoću umjetne inteligencije i strojnog učenja, sustav GPT može ponuditi informacije i odgovarati na pitanja putem sučelja za razgovor.

Umjetna inteligencija za to je obučena korištenjem ogromnog uzorka teksta preuzetog s interneta.

Nova generacija stvorena je s fokusom na jednostavnost korištenja. OpenAI tvrdi da format dijaloga omogućava odgovore na dodatna pitanja, priznavanje pogreški, osporavanje netočnih premisa i odbacivanje neprikladnih zahtjeva.

Kako ga se može koristiti?

Rani korisnici opisuju ChatGPT kao alternativu Googleu jer može ponuditi opise, odgovore i rješenja kompleksnih pitanja, uključujući načine pisanja računalnog koda, rješavanje problema s formatom i optimizaciju upita.

U stvarnome svijetu može se primijeniti za stvaranje sadržaja za web stranice, odgovaranje na upite klijenata ili korisnika, davanje preporuka i stvaranje automatiziranih chatbotova.

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, kaže da je sustav tek u ranoj fazi razvoja: „Uskoro ćete moći imati korisne pomoćnike koji će razgovarati s vama, odgovarati na pitanja i davati savjete. Kasnije možete imati nešto što se upali i obavlja zadatke umjesto vas. Naposljetku bi mogli imati nešto što se aktivira i otkriva nova znanja za vas.”

Može li zamijeniti ljude?

Već se dulje vrijeme nagađa da bi zanimanja koja se oslanjaju na proizvodnju sadržaja – bili to dramski pisci, novinari, profesori ili programeri – mogli zamijeniti strojevi.

ChatGPT već je pokazao kako bi mogao proći ispite na fakultetu s odličnim ocjenama, dok su ga programeri koristili za rješavanje problema pisanja koda opskurnim programskim jezicima za samo nekoliko sekundi.

Sposobnost generiranja ljudskog pisanog teksta potaknula je sugestije da bi ta tehnologija mogla zamijeniti novinare. Međutim, chatbotu zasad nedostaju razumijevanje nijansi, vještine kritičkog razmišljanja ili sposobnost etičkog donošenja odluka koje su ključne za uspješno novinarstvo.

Osim toga, njegova trenutna baza znanja završava 2021., čineći neke upite i pretraživanja beskorisnima.

ChatGPT također može dati potpuno pogrešne odgovore i predstaviti dezinformacije kao činjenice, pišući „odgovore koji zvuče uvjerljivo, ali su netočni ili besmisleni”, priznaje tvrtka.

Sve nam to govori da ovaj sustav umjetne inteligencije (kao i uostalom mnogi drugi) ima još dug put pred sobom.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava