NAJAVA IPO-a

Može li Rimac na burzi prikupiti 5 milijardi eura?

Autor: Marina Šunjerga
event 29.06.2021.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Rimac Automobili u ovoj su godini proizveli nevjerojatnu količinu zanimanja svjetske i domaće javnosti ne samo predstavljanjem Nevere, automobila koji je izazvao salve pohvala, već i najavom da će pokrenuti prvu taksi službu bez vozača u Zagrebu do 2024. godine.

Je li to bila priprema za izlazak na svjetsko tržište kapitala?
Naime, njemački mediji uvjereni su da će Mate Rimac svoju tvrtku ponuditi ulagačima kroz inicijalnu javnu ponudu IPO već 2022. godine. Prema izvorima bliskim tvrtki cilj je postići tržišnu kapitalizaciju od pet milijardi eura, a znalci ocjenjuju da bi se taj novac plasirao u razvoj tehnologije baterije budućnosti.

Rimac nije komentirao navode o skorašnjem IPO-u, ali je komentirajući tu temu prije godinu dana rekao da želi da njegov IPO bude baziran na proizvodu, za razliku od mnogih kompanija koje su na temelju nedovršenih koncepata prikupljale velike iznose investitora kroz takozvane SPAC-ove i tako osigurale kapital za razvoj proizvoda.

Kompanija u ovom trenutku ima nekoliko velikih ulagača. Mate Rimac vlasnik je nešto više od 39 posto udjela, dok je drugi najveći dioničar tvrtke Porsche koji je nedavno povećao udjel na 24 posto plasirajući 83 milijuna dolara u tvrtku. U suvlasništvu su i Kia i Hyundai s udjelima manjim od 15 posto, ali čini se da Rimac namjerava produbiti suradnju s Porscheom.
Naime, osim o izlasku na burzu spekulira se i o mogućnost da Rimac Automobili u suradnji s Porcheom preuzmu Bugatti, koji na tržištu vrijedi oko 500 milijuna eura. Riječ je navodno o joint venturu u kojem bi Rimac imao 55 posto, a Porsche 45 posto dionica slavne automobilske tvrtke međutim informacije o kojima se već neko vrijeme može čuti nitko nije potvrdio. Da se nešto dogovara može se iščitati iz rijeci CEO Volkswagena Herberta Diessa koji je u ožujku rekao da Porsche i Rimac pripremaju partnerstvo u vezi s Bugattijem tako da Porsche ima manjinski udio u transakciji, ali je naglasio i da ništa nije dogovoreno do kraja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava