POSLJEDICA COVID PANDEMIJE

Građani žele više digitalnih usluga u zdravstvu

Autor: Redakcija
event 23.04.2021.
Foto: Shutterstock

Građani iz cijelog svijeta žele koristiti digitalne platforme u zdravstvu i nakon Covid krize, pokazalo je globalno istraživanje o zdravstvu koje je provela konzultantska kuća PwC.

Zanimljivo je da je čak 91 posto anketiranih građana koji su koristili virtualnu video zdravstvenu skrb koja uključuje široki krug usluga od procjene zdravstvenog stanja do brige o kroničnim bolestima izjavilo da bi ju ponovno koristili kao nadomjestak osobnom posjetu liječniku. Isto tako većina ispitanika, odnosno dvije trećine njih voljno bi bilo sudjelovati u kliničkim ispitivanjima putem digitalnih alata s daljinskim nadzorom pacijenta i virtualnim interakcijama pa su skloni upotrebi tehnologije za dostavljanje podataka, virtualnim intervjuima s istraživačkim timom pa čak i korištenjem uređaja za daljinsko praćenje zdravlja.

Iako postoji veliki interes pacijenata i građana za digitalizacijom zdravstva prijelaz na virtualnu skrb vrlo je osjetljivo pitanje koje uključuje kreiranje preciznih kliničkih alata, velike investicije u opremanje liječnika te kvalitetnu interakciju s pacijenta. Neke grane medicine poput brige o mentalnom zdravlju mogle bi jednostavnije implementirati nove tehnologije dok je za mnoga područja i dalje prihvatljiviji ljudski kontakt.

Istraživanje je iznjedrilo četiri vodeća trenda: očekivanja pacijenata za češćom upotrebom virtualne skrbi, zahtjev za boljom razmjenom podataka institucija, razvoj digitalnih i virtualnih kliničkih ispitivanja te osiguranje lokalne dobave kako bi se umanjila izloženost poremećajima u sustavu dobave. Svi su ovi trendovi nastali pod jakim utjecajem Covid krize odnosno promjena koje je novo normalno dovelo u naše živote.

Tako pacijenti žele da se iskoriste tehnologije za razvoj virtualne zdravstvene skrbi jer je drže praktičnijom, a to bi moglo promijeniti tradicionalni sustav pružanja njege. Također u svrhu bržeg razvoja cjepiva protiv Covid 19 značajno se pojačala razmjena podataka između vlada, farmaceutskih tvrtki, zdravstvenih obveznika i pružatelja usluga, a to je pretpostavka za zadržavanje međusektorske suradnje u korištenju podataka i u budućnosti. Virtualna klinička ispitivanja bi pak osigurala pristup raznovrsnijim skupinama pacijenata upotrebom udaljenih i decentraliziranih ispitivanja, a istraživačkim organizacijama pružila jeftinije alternative kliničkim ispitivanjima na licu mjesta. Kao posljednji trend koji vodi u obrnuti smjer nametnula se nužnost lokalne nabave kako bi se izbjegle potencijalne štete poput onih nastalih zbog globalnog lock down-a. Stručnjaci iz PwC-a ističu da će ta četiri područja biti glavne teme u idućih godinu do dvije dana.
PwC je u siječnju 2021. anketirao preko 10.000 potrošača u 10 zemalja kako bi stekao uvid o iskustvo ljudi sa zdravstvenom skrbi tijekom pandemije i njihovu spremnost prilagoditi se promjenama.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava