HAKOM - JAVNA DRAŽBA

Frekvencije za 5G mrežu vrijedne 300 milijuna kuna

Autor: Redakcija
event 14.04.2021.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) usvojila je plan dražbe, odnosno pravila igre na temelju koje će se dodjeljivati frekvencijski pojasi telekomunikacijskim operaterima a na temelju kojih će se dalje razvijati za 5G mreža.

Do početka svibnja tako će trajati javna rasprava o planovima za dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te u pojasu 26 GHz frekvencije, a očekuje se da će prve dozvole HAKOM izdati već u srpnju. Ti frekvencijski pojasevi određeni su kao temeljni pojasevi za implementaciju 5G mreža. Očekuje se da će operateri iskoristiti sve potencijale ovih dražbi te da će se naknadama za frekvencije u proračun sliti oko 300 milijuna kuna, dok će sama implementacija i širenje 5G mreže polučiti višestruko većim ulaganjima u infrastrukturu.

Odlukom HAKOM-a otvorena je javna rasprava koja će završiti početkom svibnja. Regulator će potom razmotriti prijedloge, odrediti uvjete dražbe te pokrenuti konkretan proces nadmetanja za same frekvencije koja se očekuju u lipnju.

Dražba, kako pojašnjavaju u HAKOM-u, odvit će se putem posebnog softvera u više krugova, a najavljuju da bi dozvole trebale biti izdane u srpnju. Izrađen je i Informacijski memorandum u kojem su navedeni sažeti prijedlozi uvjeta i zahtjeva koje će sadržavati Odluka o raspisivanju javne dražbe pri čemu su u obzir uzeti Nacionalni plan razvoja širokopojasnog pristupa za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a koji je pak usklađen s Nacionalnom razvojnom strategijom Hrvatske do 2030.

Može se očekivati kako će širokopojasni pristup putem mreža pokretnih komunikacija, i to ponajprije temeljen na 5G tehnologiji, uskoro biti glavni pokretač rasta nacionalnih tržišta, kažu u HAKOM-u, te da će operatori imati veliki interes za daljnji razvoj mreže. Osnovni cilj uvođenja 5G je kvalitetno pokrivanje signalom cijelog područja RH i time poticanje gospodarskog razvoja te omogućavanje bolje kvalitete života stanovništva, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima Hrvatske, pojašnjavaju regulatori.

Informacijskim memorandumom predviđene su i obveze budućih korisnika. Budućim nositeljima dozvola za uporabu RF spektra u frekvencijskom pojasu 700 MHz određene su obveze pokrivanja 5G mrežom ruralnih i urbanih područja, svih autocesta i pojedinih željezničkih pravaca. U urbanim je područjima do kraja 2025.godine potrebno pokriti 5G mrežom najmanje 90 posto stanovništva te četvrtinu ruralnih područja, dok do kraja 2027. godine moraju pokriti polovinu ruralnih područja Hrvatske naprednijom 5G mrežom. Autoceste operateri moraju pokriti gotovo u potpunosti, odnosno 99 posto do kraja 2025.godine, kao i 95 posto pojedinih željezničkih pravaca.

Drugi dio obveza za nositelje dozvola za pravo uporabe RF spektra u frekvencijskom pojasu 700 MHz odnosi se na područja koja nisu pokrivena zadovoljavajućom razinom signala, a obuhvaća 20 jedinica lokalnih samouprava od posebnog interesa i 60 naselja.
U naseljima koja nisu pokrivena zadovoljavajućom razinom signala potrebno je pokriti 4G i/ili 5G mrežom 95 posto stanovništva do kraja 2024.godine., a u jedinicama lokalne samouprave od posebnog interesa potrebno je pokriti 80 posto ukupnih njihovih površina u roku od 3 godine od izdavanja dozvole.

Za buduće nositelje dozvola za uporabu RF spektra u frekvencijskom pojasu 3600 MHz na nacionalnoj razini planira se obveza puštanja u rad jedne bazne postaje u svakoj pojedinoj županiji i Gradu Zagrebu do kraja iduće godine i ukupno 200 baznih postaja do kraja 2025.godine. Za nositelje dozvola na regionalnoj razini u istom frekvencijskom pojasu predviđena je obveza puštanja u rad jedne bazne postaje do kraja iduće godine, osim u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, gdje je predviđena ista obveza do 31.12.2024. Za frekvencijski pojas 26 GHz nisu predviđene obveze koje nositelji dozvola trebaju ispuniti.

Prema trenutačnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno uplatiti iznose za njih. Predviđena je mogućnost i da se otplati cijena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj cijeni. Dozvole se dodjeljuju na 15 godina s mogućnošću produljenja na najviše pet godina međutim u HAKOM-u napominju da će se provesti transparentni postupak procjene uvjeta za produljenje, koji se temelji na kriterijima djelotvorne i učinkovite uporabe radiofrekvencijskog spektra i osiguravanja neometanog tržišnog natjecanja.

Na dražbu se mogu javiti svi zainteresirani, ali očekuje se da će najveću ulogu odigrati postojeći operateri HT, A1 Hrvatska i Telemach, koji ističu da su spremni ulagati u širenje 5G mreže. HT je pokrio 34 grada komercijalnom mrežom ali na postojećim već dodijeljenim frekvencijama. Istovremeno testirali su i nove frekvencije kao i A1 uz privremene dozvole.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava